Okopavanje vrta nihajna motika

Okopavanje ali prekopavanje z nihajno motiko?

[post-views]

Nihajna motika zmore veliko. Odlično in hitro odstrani plevel in pa okoplje sama tla. A je štihanje oz. prekopavanje potem sploh še potrebno in kakšna je razlika med okopavanjem in prekopavanjem tal.

Kaj je okopavanje tal?

Z nihajno motiko plitko obdelujemo tla do nekje 5 cm globine. Temu rečemo okopavanje. To nihajna motika čudovito opravi in zraven še odstrani plevel. Okopavanje neguje zgolj aerobni del tal. Ne povzroči mešanja z globljimi plastmi tal. Na površini tal namreč živijo drugačni mikroorganizmi, kot v globini tal.

Zunanji vremenski vplivi (sonce, dež veter) tla namreč zbijejo, zapečejo in osušijo. Lahko opazimo tudi razpoke. Okopavanje je pomembno, da razbijemo kapilarni dvig vode, zrahljamo povrhnjico in dodamo zrak v zgodnjo plast tal.

Tako nihajna motika 135 in nihajna motika MINI odlično okopljeta tla, med njima je razlika zgolj v širini.

Kaj je potem prekopavanje tal?

Prekopavanje (beri: štihanje) pa globlje obdela naša tla. Globlje pomeni med 5 do 30 cm. Ta obdelava pa poruši naravno ravnovesje mikroorganizmov (življenja) v tleh. Z to globoko obdelavo tal na površino tal prinesemo tudi semena plevela, ki jih je v globljih plasteh tal nešteto mnogo.

Upam, da je razlika med prekopavanjem in okopavanjem jasna.

Ko uporabljamo nihajno motiko moramo še vedno štihati?

Nihajna motika torej ne seže tako globoko, da bi lahko nadomestila prekopavanje oz. štihanje. Potrebujemo torej še nekaj dodatnih tehnik in trikov, da z nihajno motiko vrtnarimo brez prekopavanja tal. Preberi več o sami pripravi tal na najbolj branem članku na spletu o pripravi tal brez štihanja: Priprava tal brez prekopavanja
Komplet Nihajna motika 135 in 80 mm je na voljo z 10% popustom!

 

Nihajna motika 135 in MINI 80
10% popust pri skupnem naročilu

Nihajna motika 135 in MINI 80

87,12 €
Prihrani 9,68 € pri nakupu kompleta
Kvalitetno nerjaveče jeklo
Izdelano v Sloveniji
10-letna garancija

Obe širini nihajne motike za 100% zadovoljstvo pri delu na vrtu in njivi.

Izkoristi popust zdaj
Robi Špiler iz Vrta Obilja Dodatne informacije