Pogosta vprašanja FAQ

Predstavljamo enostavno vrtnarjenje, ki ga lahko dosežemo s pomočjo nihajne motike. Tu so zbrana pogosta vprašanja o uporabi, naročilu in garanciji.

1. Pogosta vprašanja FAQ o uporabi

Za kaj uporabljamo nihajno motiko?

Je specialno orodje namenjeno hitremu odstranjevanju plevela, saj plevelu odreže korenina ali ga izruva. Drugi namen (ki ga opravimo istočasno z odstranjevanjem plevela) je okopavanje tal. To je plitka obdelava tal do največ 5 cm globine. Okopavanje prepreči, da se nam tla zaskorjijo, zbijejo in preprečimo kapilarni dvig vode. To sta glavni nalogi nihajne motike. Vse to pa počnemo v vzravnani telesni drži in veliko hitreje, kot pri delu z navadno motiko.

Ali plevel požene nazaj, ko ga odrežemo?

Enoletni plevel, ki vsako leto znova in znova požene iz semena, s tem dokončno uničimo. Priporočamo pletje in okopavanje zjutraj, da kasneje sonce osuši plevel na sami gredi. Trajni plevel (slak, regrat), ki poganja iz koreninskega dela, pa ko ga odrežemo spet požene. Če smo dosledni (beri: bolj trmasti od plevela) in gremo z nihajno motiko na vsake 14 dni čez vrt oz. njivo, plevel tudi dokončno uničimo.

Je nihajna motika primerna tudi za večje njive?

Nihajno motiko uporabljamo kjerkoli, kjer imamo kultivirana tla. To pomeni na vrtu, njivah, cvetličnih greda, vinogradih in ostalih nasadih. Ni primerna za gosto travnato rušo, temveč morajo tla biti prej primerno pripravljena.

2. Pogosta vprašanja FAQ o orodju

Katera je original nihajna motika?

Orodje se v tujini (Švica, Velika Britanija) uporablja že desetletja in nihče si ne lasti izuma tega orodja. V Sloveniji smo na Vrtu Obilja leta 2016 prvi predstavili nihajno motiko slovenskim vrtnarjem in si tudi spomnili slovenskega imena. Od takrat je bilo prodanih že več kot 7000 nihajnih motik. V tujini orodju pravijo oscillating hoe oziroma pendelhacke ter so različnih proizvajalcev ter dimenzij. Obstajajo samo kvalitetnejše izvedbe nihajne motike, katere prepoznamo po nerjavečem jeklu, katerega ni potrebno dodatno barvati in nikoli ne zarjavi.

Zakaj je nihajna motika blagovne znamke Vrt Obilja & Boben najboljša?

Prenos sile od vrtnarjeve roke do rezila poteka brez izgub, kar pomeni, da ni nepotrebnega trenja oz. naprezanja pri delu. Kot je izračunan na idealnega, da lahko z orodjem delamo v obe smeri v enako učinkovitostjo. V celoti je izdelana iz nerjavečega jekla in ima 10-letno garancijo. Izdelana je v Sloveniji in nasajena na slovenski jesenov les. Smo prvi, ki smo začeli s prodajo in širjenjem vesti o nihajni motiki v Sloveniji.


Ali se nihajna motika kaj brusi?

Redna nega rezila z bbrušenjem je zaželjena, saj z ostrim rezilom lažje okopavamo in odstranjujemo plevel. Več o ostrenju, si preberite tukaj: KAKO NABRUSITI NIHAJNO MOTIKO

3. Pogosta vprašanja FAQ o naročilu in garanciji

Ali je možno naročilo nihajne motike preko telefona?

Seveda. Pokličite 069 621 737 in z veseljem sprejmemo naročilo ter odgovorimo na dodatna vprašanja. V primeru telefonskega naročila je plačilo ob povzetju, ko dobite dostavljen paket. Redna naročila pa sprejemamo tukaj: Vrt Obilja Spletna Trgovina

V katerih trgovinah lahko kupim nihajno motiko?

Na voljo je v fizičnih trgovina, ki so napisane na tem seznamu: SEZNAM FIZIČNIH TRGOVIN

Kaj pomeni 10-letna garancija na nihajno motiko?

10-letna garancija je na kovinski del in 1 leto za leseni del nihajne motike. Za uveljavljanje garancije je potrebno prodajalcu zagotoviti fotografijo orodja, da lahko preučijo problem in identificirajo tip orodja. V posebnih primerih je morda potrebno orodje vrniti na naslov prodajalca oz. vrniti v fizično trgovini, kjer ste orodje kupili. Za uveljavljanje garancije morate imeti originalno potrdilo o nakupu (račun). Stroške poštnine in pakiranja znotraj Slovenije krije kupec sam.

Izdelek je pod garancijo ob primerni uporabi in upoštevanju navodil za uporabo. Upoštevati je potrebno tudi napotke za nego in vzdrževanje orodja opisane pri navodilih za uporabo (deklaracija). Garancija se ne upošteva pri naslednjih primerih: normalna obraba ob uporabi orodja (krhanje rezila), napake na orodju zaradi neupoštevanja navodil za uporabo, kakršnakoli amortizacija ali poškodba zaradi običajne uporabe orodja, vpliva okoljskih dejavnikov, rjavenje orodja ali korozija, nezadostna oskrba in nega orodja, brezskrbno ravnanje z orodjem, preobremenitve orodja in s tem spremembe na orodju. Zahtevki za te izgube ali poškodbe niso zajeti.

Imate še kakšno vprašanje? Pišite na info@obilje.si ali pokličite na 069 621 737